KURBAN BAYRAMINDA BESLENME
05 Haziran 2025

 

KURBAN BAYRAMINDA BESLENME

Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme ile ilgili hastanemiz diyetisyenleri Betül ÇETİNKAYA ve Zübeyde Elif GÖKTAŞ vatandaşlarımıza bilgi vermiştir.

Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenmeye dikkat etmeliyiz değilse sonrasında birçok sağlık sorunu ile karşılaşabiliriz. Geleneklerimiz gereği kavurma ile başlanan kahvaltılar onu takip eden ağır şerbetli hamur tatlıları ve ikramlar sağlığımızı olumsuz etkiler. Porsiyon kontrolü genelde sağlanamaz ve yapılan ısrarlar kırılmaz bunun neticesinde de gerekenden fazla tüketim söz konusu olur. Bütün bunların sonucunda da bayram sonrasında sağlığımızla sınanmak zorunda kalabiliriz. Etler sindirimi zor olan besinlerdir. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar. Özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmelidir. Genel olarak sakatat tüketimi de artmaktadır. Özellikle kolesterol hastaları ile kalp-damar hastalığı riski taşıyan kişiler sakatat tüketiminden kaçınmalıdır.

Sağlık sorunları yaşamamak için dikkat etmemiz gereken ufak adımlarla keyifli bir bayram geçirebiliriz.

-Bayram sabahına sevdiklerimizle birlikte hafif bir kahvaltı ile başlayalım

-Bayram günü içerisinde azar azar ama sık yemek yiyelim uzun süreli açlıktan kaçınalım.

-Sıvı alımına dikkat edelim ve günde yaklaşık 2-3 litre su için.

-Bayram ziyaretlerinde hamur işleri, çikolata ve ağır tatlılar yerine sütlü tatlılar; meyve suyu veya gazlı içecekler yerine açık çay veya bitki çayları tercih etmeliyiz.

-Çok hızlı yemek yemeyelim, lokmalarımızı iyice çiğneyelim.

-Yemek pişirme yöntemi olarak kızartma, kavurma yerine, ızgaraları haşlamaları veya buğulama gibi yöntemleri tercih edelim.

-Kavurma ve kırmızı etin olduğu öğünler için öğle saatlerinde tüketmeye özen göstermeliyiz.

-Etli yemeğin yanında pirinç pilavı veya makarna yerine bulgur pilavı tercih edebiliriz.

-Geleneksel yemeğe dönüşen kavurmayı hazırlarken, içine tereyağı veya kuyruk yağı eklemek yerine, kendi yağında ve suyunda pişmesini beklemek daha sağlıklı olacaktır.

-Kırmızı ette bulunan demirin vücut tarafından daha aktif kullanılmasını sağlamak için yanında mutlaka limonlu bir salata veya bir sebze yemeği ile tüketelim.

-Ağır hamur tatlıları, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edelim.

-Bayramda bilinçsizce et, çikolata ve tatlı tüketiminden kaçınalım. Fazla et, çikolata ve tatlı tüketimi, mide yanması, gaz, şişkinlik, hazımsızlık ve bağırsak bozuklukları gibi şikâyetlere neden olur. Bu nedenle tükettiğiniz miktarlara dikkat etmeliyiz.

-Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için; kalp-damar hastalığı, şeker hastalığı ve yüksek tansiyonu olan kişiler, Kurban Bayramı’nda yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli ve porsiyon kontrolünde dikkatli olmalıdır.

-Sağlıklı yaşamın en temel kurallarından biri olan fiziksel aktivite yaparak günlük yürüyüşler yapabiliriz.



1