12-18 MAYIS DÜNYA TUZA DİKKAT HAFTASI
12-18 Mayıs Dünya Tuza Dikkat Haftası olması nedeniyle hastanemiz diyetisyenleri Betül ÇETİNKAYA ve Zübeyde Elif GÖKTAŞ tarafından vatandaşlarımıza yönelik olarak tuz ile ilgili bilgilendirme yapılmıştır.
Vücudumuz için belirli bir miktar tuza ihtiyaç duyarız. Dünya Sağlık Örgütü tarafından günde 5 gramın altında tüketimini önermektedir ve bu miktar bir tepeleme çay kaşığına denk gelmektedir. Günlük olarak tüketilmesi önerilen bu miktar; gün içinde tüm besinlerimizle aldığımız tuzu kapsamaktadır. Ama gerek damak tadı gerek sosyal alışkanlıklarla fazla miktarda kullanılan tuz; başta yüksek tansiyon olmak üzere birçok sağlık sorununa sebep olmaktadır. Yüksek kan basıncı (hipertansiyon), kalp-damar hastalıklarının en önemli risk faktörüdür. Kan basıncı seviyesinin ise en önemli belirleyicisi, diyetle alınan sodyum yani tuz miktarıdır. Yüksek sodyum (günde 2 gram’dan fazla) ya da tuz (günde 5 gram’dan fazla) tüketimi; yüksek kan basıncı, artmış kalp hastalıkları ve inme riski oluşturur. Tuz tüketiminin azaltılması kan basıncının düşürülmesi ve dolayısı ile inme, kalp damar hastalıkları ve böbrek hastalıkları riskini azaltmasında en etkili yöntemlerden birisidir. Günde 5 g’dan daha az tuz alımı inme riskini %23, kalp damar hastalıkları genel hızını %17 azaltmaktadır.
Sağlık Bakanlığı, 2011 yılından bu yana “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı” yürütmektedir. Söz konusu program kapsamında fazla tuz tüketiminin sağlık üzerine olumsuz etkilerine yönelik kamuda farkındalık oluşturulması ve bilgilendirme yapılması, aşırı tuz tüketiminin azaltılması amacıyla dünyada olduğu gibi ülkemizde de “Tuza Dikkat Haftası” etkinlikleri yapılmaktadır.
Fazla tuz alımını kısıtlayarak daha sağlıklı bir yaşam mümkündür.
· Daima taze ve tuz eklenmemiş besinleri tercih ediniz.
· Eğer hipertansiyon gibi sağlık probleminiz varsa, mutlaka satın aldığınız hazır ürünlerin etiketlerini okuyunuz. “tuzsuz” ya da “tuzu azaltılmış” besinleri tercih ediniz.
· Sofrada tuzluk kullanmamakla tuz alımı %15 azaltılabilir. Yemeklerin tadına bakmadan tuz kullanma alışkanlığından vazgeçiniz.
· Baharat ve maydanoz, nane, kekik, dereotu, rezene, fesleğen gibi aroma sağlayıcıları tuz yerine tercih ediniz.