5-11 OCAK VEREM EĞİTİMİ VE FARKINDALIĞI HAFTASI
09 Ocak 2025

5-11 OCAK VEREM EĞİTİMİ VE FARKINDALIĞI HAFTASI

Hastanemiz Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Berire YAVUZ, “5-11 Ocak Verem Eğitimi ve Farkındalığı Haftası” olması nedeniyle Verem (tüberküloz) hakkında vatandaşlarımızın bilinçlenmesi için bilgi vermiştir.

Ülkemizde her yıl ocak ayının ilk haftası, verem hastalığına dair farkındalık yaratmak amacıyla “Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası” olarak belirlenmiştir.

Verem (tüberküloz), Mycobacterium tuberculosis adı verilen bakterinin neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Çoğunlukla akciğerleri etkiler, ancak böbrek, beyin ve kemik gibi diğer doku ve organlarda da görülebilir. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf bireylerde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmekte ve tedavi edilmediği takdirde ölümcül olabilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2023 yılı içinde dünya genelinde yaklaşık 10,8 milyon kişi verem hastalığına yakalanmış ve 1,25 milyon kişi bu hastalıktan dolayı hayatını kaybetmiştir. Bu mikropla enfekte kişilerde uzun süreli öksürük, balgam, nefes darlığı, ateş ve kilo kaybı gibi şikayetler görülebilir. Etkilenen doku ve organa göre hastalarda farklı semptomlar da ortaya çıkabilmektedir.

En sık görülen form olan akciğer tüberkülozu, hasta bireylerin öksürmesi, hapşırması veya konuşması sırasında havaya yayılan damlacıkların sağlıklı bireyler tarafından solunmasıyla bulaşır. Tedavi almamış bir tüberküloz hastası bu yolla birçok kişiyi enfekte edebilir. Ancak, veremin bulaşması için genellikle hasta bireyle uzun süreli ve yakın temas gerekir. Bu nedenle, aktif tüberkülozlu bireylerle aynı evde yaşayanlar veya sağlık çalışanları hastalığın bulaşması açısından daha yüksek risk altındadır.

Tüberküloz tedavi edilebilir ve önlenebilir bir hastalıktır. Ülkemizde tüberküloza yönelik tanı ve tedavi hizmetleri, verem savaş dispanserlerinden ücretsiz olarak verilmektedir. İlaçların düzenli kullanılması tedavi başarısı için çok önemlidir. Tedavinin eksik veya düzensiz alınması hastaların iyileşmemesine, hastalığı yaymaya devam etmelerine ve bakterinin ilaçlara direnç geliştirmesine sebep olur. Bu nedenle verem ilaçları bir sağlık personeli gözetiminde ‘Doğrudan Gözetimli Tedavi’ (DGT) ile verilir. Ayrıca tüm hastaların yakın temaslıları da verem savaş dispanserlerinde ücretsiz olarak muayene edilir ve hastalık açısından değerlendirilir.

Uygun tedavi alan kişilerde bulaştırıcılık hızla azalır. Kalabalık ve az havalanan ortamlar, verem bulaşma ihtimalini arttırır. Bu nedenle bulunulan ortamların iyi havalandırılması, el hijyeni ve maske gibi korunma yöntemlerine dikkat etmek hastalığın yayılmasını önlemede önemlidir. Ayrıca yenidoğan döneminde yapılan BCG aşısı, veremin ciddi formlarına karşı koruma sağlar.

Verem hem bireysel hem de toplum sağlığı üzerindeki etkileri nedeniyle dikkatle ele alınması gereken bir hastalıktır. Hastalığın belirtileri konusunda bireylerin bilinçlenmesi ve farkındalığın artması, sadece erken tanı ve tedaviye olanak sağlamakla kalmaz, aynı zamanda hastalığın yayılmasını önleyerek toplumsal sağlığa da büyük katkı sağlar.



1