16 EKİM DÜNYA ANESTEZİ GÜNÜ
Hastanemiz Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Leyla ŞAMİL AYDIN “16 Ekim Dünya Anestezi Günü” olması nedeni ile Anestezi ile ilgili merak edilen soruları cevaplayarak vatandaşlarımızın bilinçlenmesi için bilgi vermiştir.
Anestezi Nedir?
His kaybı anlamına gelen anestezi, testler veya ameliyatlar gibi cerrahi operasyonlar sırasında ağrı hissetmeyi engellemek için anestezik ilaçların kullanılmasıdır. Anestezi de ilaçlar aracılığıyla sinirlerden beyindeki merkeze giden duyusal sinyaller geçici olarak bloke edilir.
Anestezi uzmanı tarafından yapılan anestezi uygulamalarında amaç, operasyon sırasında hastanın belirli bölgelerinde hissizleşme sağlamak, ağrı hissetmesini engellemek, uykuya dalmasına neden olmak ve daha konforlu bir operasyon geçirmesini sağlamaktır.
Genel ve lokal anestezi olmak üzere birçok çeşidi bulunan anestezi uygulamalarında lokal ve bölgesel olanlar vücudun belirli bölgelerini uyuştururken genel anestezide hasta geçici olarak bilinçsiz hale getirilir.
Anestezi Neden Yapılır?
Anestezi uygulaması, hastanın daha konforlu ve ağrısız bir şekilde ameliyatı atlatmasını sağlamak için yapılan tıbbi uygulamadır. Beyine giden duyusal sinyalleri bloke eden anestezi ilaçları, bu sayede duyu kaybına neden olur. Oluşan duyu kaybı da ameliyatta meydana gelebilecek ağrıları, acıları ve çeşitli olumsuzlukları engelleme konusunda etkili olur. Ayrıca doktorların rahat çalışabilmesi adına da anestezi uygulaması büyük önem taşır.
Anestezi Türleri Nelerdir?
1- Genel Anestezi: Bu tür anestezi uygulandığında hasta tamamen uyutulur ve bilinç kaybı yaşar. Hatta anestezi uzmanı tarafından solunum, dolaşım ve diğer hayati fonksiyonlar sürekli olarak izlenir.
2- Regional Anestezi: Bu tür anestezi, belirli bir bölgeye uygulanır ve bu bölgede ağrı hissedilmesini engeller. Epidural ve spinal anestezi gibi yöntemler regional anesteziye örnektir.
3- Lokal Anestezi: Lokal Anestezi, genellikle küçük cerrahi işlemlerde kullanılan bir tür anestezi yöntemidir. Uygulandığı bölgede sadece ağrıyı engeller, hasta bilinçli ve uyanıktır.
4- Sedasyon: Bu tür anestezi, hastayı rahatlatmak ve sakinleştirmek için uygulanan bir yöntemdir. Hasta hafif bir uyku hali içinde olur ve işlem sırasında minimal ağrı hisseder.
Anestezi Almadan Önce Ne Yapılmalıdır?
Operasyonun ciddiyetine göre uygulanacak anestezi işlemi öncesi uyulması gereken bazı kurallar mevcuttur. Bunlar şöyle sıralanabilir:
· Anestezi öncesi aç olunmalıdır.
· Kalp ve akciğer sağlığı için birkaç gün önce bile olsa sigara bırakılmalıdır.
· Alınan bitkisel takviye varsa
· Anestezi öncesi kesilmelidir.
· Oje silinmeli, makyaj yapıldıysa temizlenmelidir
· Anestezi uzmanı uygun görürse kullanılan rutin ilaçlar varsa az miktarda su ile birlikte alınmalıdır.
· Devamlı kullanılan ilaçlar hastaneye getirilmeli ve anestezi uzmanı uygun görürse az miktarda su ile alınmalıdır
· Daha önce yapılan bütün tetkikler ve çekilen grafiler hastaneye getirilmelidir.
· Ameliyat olmadan kan sulandırıcı ilaçlar anestezi doktorunun uygun gördüğü tarihlerde kesilmelidir.
Anestezi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
· Anesteziden sonra bir süre yorgun ve uykulu olmanız normaldir. Bu durum anestezi tipine ve verilmekte olan ağrı kesicilere bağlı olarak daha da uzayabilir.
· Anestezi sonrası mutlaka solunum fizyoterapisi uygulanmalı
· Ameliyattan ne kadar zaman sonra gıda alabileceğinizi doktorunuz size söyleyecektir.
· Ameliyat olduğunuz gün eve gitmeniz kararlaştırıldı ise mutlaka bir yakınınız eşliğinde gitmeli ve ilk gece yalnız kalmamalısınız.
· Ameliyattan sonraki ilk 24 saatte aktif olarak trafiğe çıkmanız, sanayi makineleri kullanmanız ve önemli kararlar almanız sakıncalıdır.
· Her gün kullandığınız ilaçları (aksi söylenmediyse) aynı şekilde kullanmaya devam ediniz.
Anestezinin Yan Etkileri Nelerdir?
Genel anestezi, lokal anestezi ve epidural anestezi gibi çeşitli şekillerde uygulanan ve hastanın daha rahat bir operasyon geçirmesi amaçlanan anestezi işlemlerinin çoğu geçici olan bazı olası yan etkileri mevcuttur.
Bu yan etkileri sizler için özetledik:
· Baş ağrısı
· Yorgunluk
· Kas ve sırt ağrısı
· Mide bulantısı ve kusma
· Boğaz ağrısı
· İdrar güçlüğü
· Kalp çarpıntısı
· Baş dönmesi
· Boğaz ağrısı
· Düşük tansiyon
· Hafif ses kısıklığı
· Bulanık görme
Anestezinin etkisiyle bu yan etkiler dışında da semptomlar yaşanması muhtemeldir. Operasyonun ciddiyeti ve yan etkilerin şiddetine göre uzman hekim çeşitli ek ilaçlar önerebilir.