28 TEMMUZ DÜNYA HEPATİT GÜNÜ
17 Ekim 2024

28 TEMMUZ DÜNYA HEPATİT GÜNÜ

Hastanemiz Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Berire YAVUZ, dünya genelinde ciddi bir halk sağlığı sorunu olan “Hepatit Virüslerine” dikkat çekmek ve vatandaşların konu hakkında bilinçlenmelerini sağlamak amacıyla bilgi vermiştir.

Global bir halk sağlığı problemi olan ve milyonlarca insanı etkileyen hepatit hastalığına dikkat çekmek amacıyla, her yıl 28 Temmuz ‘Dünya Hepatit Günü’ olarak belirlenmiştir.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, dünya genelinde yaklaşık 354 milyon kişinin hepatit B ve C ile yaşadığı tahmin edilmektedir. Her yıl hepatit nedeniyle yaklaşık 1,3 milyon insan hayatını kaybetmektedir. Bu rakamlar hepatitin küresel bir sağlık sorunu olduğunu açıkça ortaya koymaktadır.

Hepatit, karaciğerin iltihaplanmasına neden olan ve genellikle viral enfeksiyonlardan kaynaklanan bir hastalıktır. En sık neden olan etkenler hepatit A, B, C, D ve E virüsleridir. Bulaş yolları, korunma yöntemleri ve sebep oldukları hastalığın şiddeti farklılık göstermektedir. Hepatit A virüsü kirli su ve gıdalardan bulaşarak kötü hijyenik koşullarda kolayca yayılabilmektedir. Hepatit B ve C virüsleri ise enfekte kan ve kan ürünleri, ortak enjektör kullanımı, korunmasız cinsel ilişki ve enfekte anneden bebeğe bulaşabilmektedir.

Hepatit virüsleri çoğunlukla hafif semptomlarla seyretmekle birlikte bazı hastalarda karaciğer yetmezliği ve ölüme neden olabilir. Semptomlar arasında ateş, halsizlik, ishal, bulantı, kusma, karın ağrısı ve sarılık sayılabilir. Hepatit tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Kronik hepatit B ve C enfeksiyonları karaciğer sirozu, karaciğer yetmezliği ve karaciğer kanserine neden olabilir. İleri vakalarda, karaciğer nakli gerekebilir. Bu nedenle, hepatit hastalığının erken teşhisi ve tedavisi hayati önem taşır.

Bazı hepatit türleri aşı ile önlenebilmektedir. Ülkemizde Hepatit A ve Hepatit B aşıları sağlık kuruluşlarında ücretsiz olarak yapılmaktadır. Ayrıca alınacak basit önlemlerle hepatitten büyük ölçüde korunmak mümkündür. Hepatit A ve E bulaşının önlenmesi için hijyen kurallarına dikkat etmek, temiz içme suyu kullanımı ve güvenli gıda tüketimi oldukça önemlidir. Benzer şekilde Hepatit B ve C gibi kan ve cinsel temasla bulaşan hepatit türlerinden korunmak için, tırnak makası, diş fırçası, jilet gibi kişisel hijyen aletlerinin başkalarıyla paylaşılmaması, korunmalı cinsel ilişki, ortak enjektör kullanımından kaçınılması ve risk altındaki bireylerin hepatit taramalarının ve aşılarının yapılması önem arz etmektedir.

Dünya Hepatit Günü vesilesiyle, bu önemli sağlık sorununa karşı farkındalığı artırmak ve koruyucu önlemleri teşvik etmek halk sağlığını korumak adına atılacak önemli adımlardandır. Hepatit hakkında bilgi sahibi olmak, kendimizi ve sevdiklerimizi korumamıza yardımcı olur.


12121