Hastanemizde “Kolerektal (Kalın Bağırsak) Kanseri Farkındalık Ayı” etkinlikleri düzenlendi.
Her yıl Mart ayında Kolerektal (Kalın Bağırsak) Kanseri ile ilgili toplumun bilinç kazanması ve farkındalık oluşturmasına yönelik olarak etkinlikler düzenlenmektedir. Bu kapsamda hastanemizde konu hakkında eğitim düzenlenerek personelimiz bilgilendirilmiş, ayaktan ve yatan hastalar ziyaret edilerek broşür dağıtılarak kalın bağırsak kanseri nedir, risk faktörleri nelerdir, nelere dikkat etmeliyiz soruları cevaplanmıştır.
Bilinmelidir ki tüm kanser türlerinde olduğu gibi “Kalın Bağırsak Kanseri”de erken evrede teşhis edildiğinde büyük ölçüde tedavi edilebilir bir hastalıktır. Dünya’da ve ülkemizde yaygın olarak görülen kalın bağırsak kanseri için ülkemizde tarama programları geliştirilmiştir. Yapılan uygulamalar;
- 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkek nüfusa Toplum Sağlığı Merkezlerine (TSM) bağlı olarak faaliyet göstermekte olan; Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) ve Aile Sağlığı Merkezleri (ASM)’nde Gaitada Gizli Kan kiti yardımıyla hızlı, pratik ve güvenilir bir şekilde 2 yılda bir ücretsiz olarak tarama yapılmaktadır.
-Tarama kapsamında bu yaş grubundaki kişilere ayrıca 10 yılda bir kolonoskopi yapılması önerilmektedir.
- Tarama sonucunda Gaitada Gizli Kan Testi (GGKT) pozitif olan kişiler ileri tetkik amacıyla ikinci/üçüncü basamak sağlık kuruluşlarına yönlendirilmektedir.
#Kalın Bağırsak Kanserinden Korunmak Sizin Elinizde
#SağlıklıBeslenin
#EgzersizYapın
#TaramaTestleriniziİhmalEtmeyin