“10-16 Mart Dünya Glokom Haftası” kapsamında hastanemiz Göz Hastalıkları uzmanı Dr. Serhat EKER ile söyleşi gerçekleştirilmiştir. Uzmanımız glokom ile ilgili bilgilendirme yapmıştır.
Glokom (Göz Tansiyonu), özellikle 40 yaş üzeri bireylerde görülen, tedavi edilmediği takdirde kalıcı görme kaybına ve körlüğe neden olabilen bir göz hastalığıdır. Dünya çapında yaklaşık 80 milyon kişinin glokomdan etkilendiği düşünülmektedir.
Dünyada yaşlanan nüfus ile glokom sıklığının artması beklenmektedir. Her yaş grubunda görülebilse de yaşlandıkça glokoma yakalanma olasılığı artmaktadır. Yavaş ve sinsi ilerleyen, tedavi edilmediğinde kalıcı görme siniri hasarına ve görme kaybına yol açan bir hastalıktır. Bu nedenle, glokom hastalığının farkında olunmalıdır. Bu nedenle bireyler, her yıl periyodik göz muayenesi yaparak göz tansiyonlarını ölçtürmelidir.
Glokom hastalığının belirtileri arasında, zaman zaman bulanık görme, gözde ağrı, ışıklı halkaların görülmesi ve görme işlevinde azalma öne çıkmaktadır. Sinsi ilerlemesi nedeniyle erken dönemde birçok hastada hiçbir belirti göstermeyebilir. Bu yüzden göz şikayeti olmasa da düzenli muayene olmak çok önemlidir.
40 yaş üzeri bireyler, yüksek gözlük numarası olanlar ve aile bireylerinde glokom hastalığı öyküsü olanlarda glokom görülme riski daha fazladır. Bu kişilerin glokom hakkında rutin tarama yaptırması son derece elzemdir. Erken tanı ve tedavi ile görmenin korunması mümkündür. Glokom hastalığının tedavisinde göz damlaları kullanılmaktadır ve göz doktorlarının gerekli gördüğü durumlarda cerrahi girişim yapılabilmektedir. Erken saptanan glokom hastalarının çoğunluğunda sadece göz damlası kullanılarak göz tansiyonu kontrol altına alınabilmektedir.
12 Mart Dünya Glokom Günü, glokomun bireyler ve toplumlar üzerindeki etkisi hakkında farkındalık oluşturmak için önemli bir gündür. Erken dönemde glokomun saptanmasına yardımcı olabilecek düzenli göz muayenelerinin yapılmasıyla bu hastalığın kalıcı zararlarından korunmak mümkündür. Bizler özellikle 40 yaş üzeri kişilerin yılda 1 kez göz kontrolü yaptırmasını ve göz tansiyonlarını ölçtürmesini önermekteyiz.