4 Mart Obezite Günü
04 Mart 2024

           “4 Mart Obezite Günü”  kapsamında hastanemiz Diyetisyenleri Betül ÇETİNKAYA ve Aslı KÜÇÜKAYAZ ile söyleşi gerçekleştirilmiştir. Diyetisyenlerimiz obezite ile ilgili bilgilendirme yapmıştır.

          Obezite genel olarak bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının arzu edilen düzeyin üstüne çıkması olarak ifade edilmektedir.  Tüm dünyada fazla kiloluluğun ve obezitenin prevalansı giderek artmakta olup obezite prevalansı 1975’den beri yaklaşık üç kat artmıştır.

               Dünya genelinde yaklaşık 800 milyon kişi obezite ile mücadele etmektedir. OECD ülkeleri arasında en fazla obez oranı yüzde 36,2 ile ABD'dedir. Türkiye’de erkeklerde obezite görülme olasılığı erkeklerde %20,5 iken, bu oran kadınlarda %41,0 ile erkeklerin iki katıdır. Her beş kişiden birinin 2025'e kadar obeziteye yakalanacağı tahmin edilmektedir.

             Günümüzde sıklıkla görülen şişmanlık ve şişmanlığa bağlı kronik hastalıklar, vitamin ve mineral yetersizliklerinin önlenmesi hem birey hem de toplum için önem taşımaktadır. Kalp hastalığı, felç ve diyabet riski; beden kütle indeksinin (BKİ) artmasına bağlı olarak giderek artmaktadır.

              Sağlıklı yaşam biçimi; sağlıklı beslenme ile aktif bir yaşam için arttırılmış düzenli fiziksel aktiviteye dayalıdır. Besin gruplarında yer alan besinlerden sağlıklı seçim yapılabilmesi için renk çeşitliliğine, yapısal özelliklerine, bireyin sağlık ve hastalık durumuna, yaşına, cinsiyetine, fiziksel aktivite ve fizyolojik (gebe ve emziklilik) durumunun özellikleri dikkate alınarak seçimler yapılmalıdır. Sağlıklı yemek tabağı model alınmalıdır.

              Sağlıklı yemek tabağı aşağıdaki görseldeki gibidir:

  2

             Buradaki hedef her öğünde tabakta yer alan her besin grubundan bir besinin seçilerek tüketilmesidir. Günlük beslenmede; taze sebze ve meyvelerin, tam tahıl ürünlerinin, süt ve süt ürünleri, balık, tavuk ve diğer yağsız etler ile kuru baklagillerin tüketimi sağlıklı seçimlerdir. İşlenmiş ve hazır gıdalardan yağ ve şeker içeriği yüksek olan besinlerin tüketimi sağlıksız seçimlerdir.

                Sağlığınız için yetişkinlikte haftanın en az 5 günü ve günde en az 30 dakika orta şiddetli, çocukluk çağında ise günde en az 60 dakika orta ve yüksek şiddetli fiziksel aktivite yapılmalıdır.

FAZLA KİLOLU BİREYLER İÇİN SAĞLIKLI BESLENME ÖNERİLERİ

• Yaşam biçiminizi ve beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmelisiniz.

Sağlıklı bir yetişkinin kilo başına her gün yaklaşık 35 ml su içmesi gerekir. 

• Hazır meyve suları, gazlı içecekler yerine ayran, su gibi sağlıklı içecekler tercih edilmelidir.

• Kızartma yerine ızgara, haşlama, buharda ve fırında pişirme yöntemleri seçilmelidir.

• Aşırı tuz tüketiminden kaçınılmalıdır.

• Hızlı ağırlık kaybına neden olan diyetler ve kontrolsüz zayıflama ilaçları kullanılmamalıdır.

• Gün boyu aktif ve hareketli olunmalıdır.

• Güvenli ve kendinize en uygun olan egzersizleri yapmalısınız.

• Çocuklarınızı batı stili yaşam tarzından uzak tutun. Bilgisayar oyunları oynayarak, kalorisi yüksek, yağ oranı fazla yiyeceklerle beslenmelerine müsaade etmeyin, oyun oynamalarını ve mümkün olduğunca hareket etmelerini sağlayınız.

• Yemeklerde salata tabağınızı büyütünüz.

• Tatlı yerine meyve yemeyi bir alışkanlık haline getirin.