9 ŞUBAT SİGARAYI BIRAKMA GÜNÜ
“9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü” kapsamında hastanemiz İç Hastalıkları uzmanımız Dr. Yasemin Deniz DURAN ile söyleşi gerçekleştirilmiştir. Uzmanımız sigaranın zararları ile ilgili farkındalığın artmasına yönelik olarak bilgilendirme yapmıştır.
SİGARAYA VEDA, SAĞLIKLI BİR YAŞAMA MERHABA
9 Şubat tarihi, tütün kullanımının ve tütün dumanına maruz kalmanın zararları konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla ülkemizde” Sigara Bırakma Günü” olarak düzenlenmektedir.
Tütün kullanımı, dünyada önlenebilir hastalık ve ölüm nedenlerinin başında gelmektedir. Dünyada her yıl 8 milyondan fazla kişi tütün ürünü kullanımına bağlı hastalıklar sebebiyle hayatını kaybetmektedir. Ölümlerin büyük bir kısmı (7 milyondan fazlası) sigara içmeye bağlı iken, 1,2 milyondan fazlası pasif içicilik sebebiyle gerçekleşmektedir. Pasif içicilik; başkalarının içtikleri veya yanan tütün ürününden -sigara, puro, pipo, nargile, elektronik sigara gibi- kaynaklanan dumanın solunmasıdır. Pasif içiciliğe maruz kalanlar da sigara içenlerle aynı tehlikelerle yüz yüzedirler. Tütün dumanında formaldehit, siyanür, amonyak, karbon monoksit, naftalin, kadmiyum gibi 4000'den fazla kimyasal madde vardır ve bu maddelerden 70'den fazlasının kansere neden olduğu bilinmektedir.
Sigara kullanımının, akciğer kanseri başta olmak üzere pek çok kanserde (gırtlak kanseri, mesane kanseri gibi), kalp hastalıklarında, KOAH (kronik obstruktif akciğer hastalığı) başta olmak üzere birçok solunum yolu hastalığının ortaya çıkmasında temel etken olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Sigara bağımlılığı Dünya Sağlık Örgütü’nce hastalık olarak kabul edilmektedir ve tedavisi mümkündür. Tütün bırakıldığı zaman bırakmanın yararları hemen başlar ve yıllar içinde artarak devam eder. Sigara bırakmanın faydaları vücutta ilk 20 dakika içinde kendini göstermeye başlamaktadır. 20 dakika sonra, kalp atış hızı ve kan basıncı düşer. İlk 12 saatte kandaki karbon monoksit seviyesi normale iner. 1-9 ay sonra, öksürük ve nefes darlığı azalır. Sigarayı bıraktıktan bir yıl sonra kalp hastalığına yakalanma riski yarı yarıya azalırken, 10.yıl sonunda akciğer kanserinden ölme riski yarı yarıya azalır. Hatta bıraktıktan 15 yıl sonra; koroner kalp hastalığı riski hiç içmeyenlerle eşitlenir.
Sigara bırakmanın ilk adımı buna karar vermektir. Sigarayı kendi kendinize bırakabileceğiniz gibi, Sağlık Bakanlığı Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı ‘nı arayarak ya da size en yakın Sağlık Bakanlığı Sigara Bırakma Poliklinikleri ’ne başvurarak uzman kişilerden ihtiyacınız olan desteği alabilirsiniz.
Sevdiklerinizi korumak ve birlikte daha uzun, sağlıklı bir hayat sürmek için bugünü bir dönüm noktası olarak değerlendirin ve sigaradan kurtulma yolunda ilk adımı atın. Unutmayın ki sağlıklı bir gelecek sizin elinizde.