4 ŞUBAT DÜNYA KANSER GÜNÜ
06 Şubat 2024



4 ŞUBAT DÜNYA KANSER GÜNÜ

“4 Şubat Dünya Kanser Günü”  kapsamında hastanemiz İç Hastalıkları uzmanımız Dr. Abdülkerim DURAN ile söyleşi gerçekleştirilmiştir. Uzmanımız kanser ile ilgili farkındalığın artmasına yönelik olarak bilgilendirme yapmıştır.

“4 Şubat Dünya Kanser Günü” kanser hakkında farkındalığın arttırılması için ilk kez 2005 yılında Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü (UICC) tarafından düzenlenmiştir. Milyonlarca ölüme neden olan ve pek çoğu önlenebilir olan bir hastalığa karşı toplumsal bilinci artırmak amacıyla tüm dünyada kampanyalar düzenlenmektedir.

Ülkemizde kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarında sonra ikinci ölüm sebebi kanserdir. 2020 yılında ülkemizde 233 bin kişiye kanser tanısı koyulurken, 126 bin kişi kanser nedeniyle hayatını kaybetmiştir. Kanser tanısında akciğer kanseri ilk sırada iken onu meme ve kolon kanseri takip etmektedir.

Peki, sıklığı giderek artan bu hastalıklardan korunmak mümkün müdür?

Kansere sebep olan pek çok çevresel ve genetik faktör mevcuttur. Tütün ve tütün ürünleri kullanımı, obezite, meyve ve sebzeden fakir diyet, fiziksel aktivite eksikliği, alkol kullanımı, enfeksiyonlar, ultraviyole radyasyon maruziyeti, kentsel hava kirliliği ve katı yakıt kullanımından kaynaklanan iç mekân dumanı kanser için bilinen risk faktörleridir. Tütün kullanımı, kanser gelişiminde en önemli risk faktörü olup sigarayı bırakmak için destek sunulması, kanser tarama programlarının çok daha etkili olmasını sağlayacaktır.

Ülkemizde DSÖ önerileri doğrultusunda 2008 yılından itibaren kayıt, önleme, tarama ve tedavi çalışmalarını bir arada barındıran Ulusal Kanser Kontrol Programı kapsamında; meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı kanserleri için, toplumun kaynaklarına ve hastalık yüküne uygun olarak tarama programları yürütülmektedir.

Meme kanseri taraması; 40-69 yaş arasındaki kadınlara yılda bir kez klinik meme muayenesi yapılmakta, 2 yılda bir mamografi çekilmektedir.

Rahim ağzı kanseri taraması; 30- 65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir HPV-DNA ve smear testi ile yapılmaktadır.

Kalın bağırsak kanseri taraması; 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere 2 yılda bir Gaitada Gizli Kan Testi (GGK) yapılmakta, 10 yılda bir kolonoskopi önerilmektedir.

Ulusal Kanser Tarama Programları hakkında daha detaylı bilgi Kanser Dairesi Başkanlığına ait web sitesinde mevcuttur. Ayrıca burada Hangi Tarama Bana Uygun? uygulaması ile hangi kanser türünde tarama yaptırabileceğiniz ve en yakın tarama merkezleri haritada gösterilmektedir.

Kanser, umutsuz ve çözümsüz bir hastalık değildir. Erken tanı ve tedavi yöntemleri sayesinde, birçok kanser türü başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Düzenli sağlık kontrollerinize özen gösteriniz ve belirtileri fark ettiğinizde zaman kaybetmeden doktorunuza başvurun. Unutmayın, bilgi ve erken tanı, kanserle mücadelede en büyük destektir.



4 ŞUBAT DÜNYA KANSER GÜNÜ