10 Aralık İnsan Hakları Günü
10 Aralık 2023

10 ARALIK İNSAN HAKLARI GÜNÜ

“10 Aralık İnsan Hakları Günü”kapsamında hastanemiz Sosyal Hizmet Uzmanı Dilek SELVER tarafından “İnsan Hakları” ilgili bilgi notu hazırlanmış olup konu hakkında bilgilerini bizlerle paylaşmıştır.

İnsan hakları, insanı insan yapan ve insanın sırf insan olması sebebi ile herhangi bir şarta ve statüye bağlı olmadan doğuştan sahip olduğu dokunulmaz, vazgeçilmez üstün nitelikli değerlerdir. Irk, din, dil ayrımı gözetmeksizin tüm insanların sahip olduğu kabul edilen ya da hukuk tarafından herkese tanınan haklar ve hürriyetler bütünüdür. Tüm insanlar, insan olmanın gereği olarak bu haklara eşit şekilde sahiptirler. Yani insan hakları “evrenseldir” zamandan, mekândan ve kültürden bağımsız olarak insanın varoluşu ile birlikte vardır.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu,  10 Aralık 1948 tarihinde toplanarak “İnsan Hakları Evrensel Bildirgesini” yayınlamıştır. 48 devlet bu bildiriyi oylamayla kabul etmiştir. Hukuksal niteliği ne olursa olsun İnsan Hakları Evrensel Bildirisi ‘nin insan haklarının tanınması ve korunması açısından çok önemli bir öncü olduğu söylenebilir. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Amerika İnsan Hakları Sözleşmesi gibi uluslararası hukuk metinlerinin “Giriş” bölümleri ile bazı ulusal anayasalarda bu bildirgeye atıflar yapılması, Evrensel Bildirinin uluslararası düzeyde küçüksenmeyecek bir manevi etkisi olduğunu göstermektedir.

İnsan Hakları Bildirisi kabul edildikten sonra insan haklarını geliştirme, koruma ve uygulama konusunda yeni anlaşmalar yapılmış ve bildiriler yayımlanmıştır. Bunlardan belli başlı olanlar aşağıdaki şekilde sıralanmaktadır:

-Birleşmiş Milletler, Kadınların Siyasi Haklarına İlişkin Sözleşme,20 Aralık 1952

-Birleşmiş Milletler, Çocuk Hakları Bildirisi,20 Kasım 1959

-Avrupa Sosyal Şartı,18 Ekim 1961

-Afrika İnsan ve Halklarının Hakları Şartı, 27 Haziran 1981

-Birleşmiş Milletler, Yargı Bağımsızlığına Dair Temel Prensipler,29 Kasım 1985

Ülkemizde 2000 yılında 81 il ve 850 ilçede ‘’İnsan Hakları İl ve İlçe Kurulları ‘’ kurulmuştur. Bu kurullar 23 Kasım 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle yeniden yapılandırılmış, kurullarda sivil toplumun temsili güçlendirilmiştir. Söz konusu kurullar, insan haklarının korunması ve geliştirilmesi için çalışmalar yapmaktadır. Kurullar öncelikle idarenin uygulamalarında vatandaşlara hoşgörü ve nezaketle yaklaşılmasını sağlamakla ve insan hakları ihlallerinin önlenmesi için gerekli çalışmaları yapmakla yükümlüdür. Hak ihlaline şahsen uğradığınız ya da tanık olduğunuz her durumda Valilik veya Kaymakamlık binasında bulunan insan hakları danışma ve başvuru masaları aracılığı ile il veya ilçemizde bulunan bu kurullara başvuruda bulunulmaktadır.

Yalvaç Devlet Hastanesi olarak 2005 yılından itibaren Hasta Hakları Birimimiz, hastalarımıza hizmet vermektedir. İnsan haklarının sağlık alanına yansımasını hasta hakları olarak düşünebiliriz. Bizler tüm sağlık çalışanları hizmet verdiğimiz hastalarımıza hiçbir ayrım gözetmeksizin insan onuruna yakışır bir misyonla yaklaşmaktayız. Sağlık hizmetlerinden faydalanma ihtiyacı bulunan fertlerin, sırf insan olmaları sebebiyle sahip bulundukları ve TC Anayasası, milletlerarası antlaşmalar, kanunlar ve diğer mevzuatlar ile teminat altına alınmış bulunan haklarını koruyarak hizmet vermekteyiz. Hastalarımızın memnuniyetine önem vermekteyiz. Çünkü sağlık olmazsa diğer haklarımızdan faydalanamayız.

10 ARALIK İNSAN HAKLARI GÜNÜ