3-9 KASIM ORGAN BAĞIŞI HAFTASI
“3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası” kapsamında hastanemiz Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Ufuk EFE ile söyleşi gerçekleştirilmiş olup Uzmanımız “Organ Bağışı’nın Önemi” ile ilgili açıklamalarda bulunmuş ve yapılması gerekenler ile “Organ Bağışı’nın Önemi” hakkında bilgilerini bizlerle paylaşmıştır:
Organ Nakli Hayat Kurtarır!
Tıbbın hızla geliştiği içinde bulunduğumuz yüzyılda pek çok hastalık tanımlanmış ve yeni tedavi yöntemleri geliştirilmiştir. Organ nakli bu tedavi yöntemlerinden biridir. Görev yapamayacak kadar hasta ve hatta vücuda zarar veren organın sağlamı ile değiştirilmesi işlemine organ nakli denmektedir. Organ ve doku nakli tedavisi sadece nakil ile mümkün olmakla birlikte organları hasar görmüş hastalara büyük umut ışığı olmaktadır. Öyle ki ileri düzeyde kalp, karaciğer ve böbrek yetmezliği olan hastalarda sağlıklı bir yaşam ancak organ nakli ile mümkün olmaktadır. Bu hastalıklar tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en önemli sağlık sorunlarının başında yer almaktadır ve bugün yaklaşık 25.000 kronik böbrek yetmezliği hastası, kadavradan nakil olabilmek için Ulusal Organ Nakli Koordinasyon Sistemi Bekleme Listesi'nde yer almaktadır.
Günümüzde, birçok organ için naklin mümkün hale geldiği söylenebilmektedir. Organ nakli konusundaki bilinç son yıllarda oldukça artmasına rağmen, tüm Dünya’da olduğu gibi Türkiye’de de organ nakli bekleyen insan sayısı çok fazladır. Dünyada, organ nakli yapılmazsa yaşamı ölümcül bir tehlike altında olan 1 milyara yakın insan yaşamaktadır. Sağlık Bakanlığı'nın son verilerine göre, bu sayının yaklaşık 30 bini Türkiye’de yaşamaktadır.
Ülkemizde nakil yapılan organlar böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas veince bağırsaktır. Nakil yapılan dokular ise; kalp kapağı, kornea, kemik, kemik iliği, deridir.
Bağışlanan organları alacak hastalar öncelikle kan grubu ve doku uyumuna yaş, boy, kilo gibi kriterlere ve tıbbi aciliyet durumuna göre belirlenmekte olup bu işlemler yapılırken cins, ırk, din, cinsiyet ayrımı yapılmamaktadır.
Organ bağışının dini yönden sakıncası olmadığı Diyanet İşleri Başkanlığı’nca kamuoyuna açıklanmıştır.
Yasaya göre 18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes organlarının bir bölümünü veya tamamını bağışlayabilir. Kişiler istedikleri zaman bağıştan vazgeçebilirler. Organ bağışında bulunabilmek için, organ bağışı kartının iki tanık huzurunda doldurup imzalamak yeterlidir. Organ bağışı yapanların, bu durumdan ailelerini de haberdar etmeleri daha sonra çıkabilecek problemleri önlemek açısından yararlı olacaktır. Organ bağışında bulunan kişilerin organ bağışı kartının daima yanında taşıması organ bağışı işleminin karışıklık ve gecikme olmaksızın yerine getirilmesini sağlayacaktır.
Ülkemizde 2023 Kasım ayı itibarıyla, böbrek nakli bekleyen hasta sayısı 24 bin 449, karaciğer nakli bekleyen hasta sayısı 2 bin 600, kalp nakli bekleyen hasta sayısı 1422, akciğer nakli bekleyen hasta sayısı 204, pankreas nakli bekleyen hasta sayısı 277 ve kornea nakli bekleyen hasta sayısı 4 bin 119'dur. Konu hakkında duyarlı ve bilinçli olmak Organ Bağışı için önem taşımakta olup organ bağışı yapmak isteyen vatandaşlarımız Hastanemiz Organ Bağışı Birimine başvuru yapabilirler.