16 Ekim Dünya Anestezi Günü
16 Ekim 2023

       “16 Ekim Dünya Anestezi Günü” kapsamında hastanemiz Anestezi ve Reanimasyon Uzmanımız Dr. Ufuk EFE ile söyleşi gerçekleştirilmiştir. Uzmanımız “Anestezi” ile ilgili sorularımız cevaplayarak bilgilerini bizlerle paylaşmıştır.

1-Anestezi Nedir?

His kaybı anlamına gelen Anestezi, testler veya ameliyatlar gibi cerrahi operasyonlar sırasında ağrı hissetmeyi engellemek için Anestezik ilaçların kullanılması olarak tanımlanmaktadır. Anestezide ilaçlar aracılığıyla sinirlerden beyindeki merkeze giden duyusal sinyaller geçici olarak bloke edilmektedir.

Anestezi uzmanı tarafından yapılan anestezi uygulamalarında amaç operasyon sırasında hastanın belirli bölgelerinde hissizleşme sağlamak, ağrı hissetmesini engellemek, uykuya dalmasına neden olmak ve daha konforlu bir operasyon geçirmesini sağlamaktır.

 Genel ve Lokal Anestezi olmak üzere birçok çeşidi bulunan anestezi uygulamalarında lokal ve bölgesel olanlar vücudun belirli bölgelerini uyuştururken genel anestezide hasta geçici olarak bilinçsiz hale getirilmektedir.

2- Anestezi Türleri Nelerdir?

•          Genel Anestezi: Operasyon boyunca bireyin bilincinin baskılı olduğu ve ameliyata dair hiçbir şey hissetmediği bir anestezi türüdür. Kişi, ameliyat sırasında neler olduğunu bilmez ve hatırlamaz. Genel anestezi çoğunlukla baş, göğüs ve karın gibi bölgeleri içeren kapsamlı ameliyatlar sırasında tercih edilen bir yöntemdir. Genel anestezi için sıklıkla damar veya solunum yoluyla uygulanan ilaçlar kullanılmaktadır.

•          Bölgesel (Rejyonel) Anestezi: Yalnızca ameliyat uygulanan bölgedeki sinir iletiminin bloke edildiği bir anestezi türüdür. Bireyin bilinci açıktır fakat hiçbir ağrı duyusu hissetmez. Epidural ve spinal anestezi gibi teknikler bu grupta yer alırlar. Ek olarak, sinir bloğu gibi yalnızca belli bir grup sinirin uyuşturulduğu yöntemleri de içermektedir.

•          Lokal Anestezi: Hafif girişimsel işlemlerde sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir. Uyuşması istenen bölgeye küçük enjeksiyonlar yapılarak veya krem sürülerek lokal anestezik etkili ilaç uygulanır. Bu sayede küçük yara tamiri, dikiş (sütur) gibi hızlı bir şekilde tamamlanabilen operasyonlar kolaylıkla gerçekleştirilmektedir.

•          Sedasyon: Kişinin bilincinin tam anlamıyla baskılanmadığı fakat operasyon sırasında rahat olmasını sağlayan bir yöntemdir. Bireyin, ameliyat boyunca stressiz kalması amacıyla tercih edilir. Diğer anestezi teknikleri ile birlikte kullanılmaktadır.

 3-Anestezi Öncesi Nelere Dikkat Edilmesi Gerekmektedir?

·                     ­Anesteziden önce mutlaka aç olmak gerekir. Başka şekilde önerilmediyse, gece yarısından sonra veya ameliyattan en az 6 saat öncesinden itibaren aç ve susuz kalınmalı, sigara içilmemelidir. Aksi takdirde mide içeriğinin akciğerlere kaçması söz konusu olabilir. Acil durumlarda bu sürenin daha kısa tutulması gerekebilir.

·                     Takma dişler, gözlük, kontakt lensler ve takılar çıkarılmalıdır.

·                     Makyaj yapılmamalı ve varsa oje çıkarılmalıdır.

·                     Devamlı kullanılan ilaçlar hastaneye getirilmeli ve anestezi uzmanı uygun görürse az miktarda su ile alınmalıdır.

·                     Daha önce yapılan bütün tetkikler ve çekilen grafiler hastaneye getirilmelidir.

·                     Ameliyat olmadan kan sulandırıcı ilaçlar anestezi doktorunun uygun gördüğü tarihlerde kesilmelidir.

4-Anestezi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

·                     Anesteziden sonra bir süre yorgun ve uykulu olmanız normaldir. Bu durum anestezi tipine ve verilmekte olan ağrı kesicilere bağlı olarak daha da uzayabilir.

·                     Ameliyattan ne kadar zaman sonra gıda alabileceğinizi doktorunuz size söyleyecektir.

·                     Ameliyat olduğunuz gün eve gitmeniz kararlaştırıldı ise mutlaka bir yakınınız eşliğinde gitmeli ve ilk gece yalnız kalmamalısınız.

·                     Ameliyattan sonraki ilk 24 saatte aktif olarak trafiğe çıkmanız, sanayi makineleri kullanmanız ve önemli kararlar almanız sakıncalıdır.

·                     Her gün kullandığınız ilaçları (aksi söylenmediyse) aynı şekilde kullanmaya devam ediniz.