1 - 7 Ekim Ulusal Emzirme Haftası
12 Ekim 2023

Hastanemiz Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanımız Zeynep YEŞİLDAĞ ile yaptığımız söyleşide  “1-7 Ekim Ulusal Emzirme Haftası” etkinlikleri kapsamında  “Anne Sütü ve Emzirmenin Önemi” konularını ele aldık;

1-7 Ekim tarihleri ülkemizde “Ulusal Emzirme Haftası” olarak kabul edilmekte ve çeşitli faaliyetler düzenlenmektedir.

Kurumumuz 2018 yılı itibariyle Bebek Dostu Hastane ünvanı almış olup bu doğrultuda anne ve bebeklerimize yönelik hizmetlerini devam ettirmektedir.  Kurumumuzda her doğum yapan annemize doğumdan sonra Emzirme Danışman Hemşiremiz tarafından Emzirme Eğitimi verilmekte olup ayrıca ayaktan başvuran annelerimiz için de Emzirme Danışma Polikliniğimizde anne sütü ve emzirme eğitimleri yapılmaktadır.

Anne sütü ve emzirmenin önemine değinecek olursak;

-Anne sütü bir hazinedir.

-Anne sütü ile beslenme bebeğin en doğal hakkıdır.

-Bebeğinize en iyi armağan anne sütüdür.

-Bebeğin vücut ve ruh sağlığı için en uygun besin annenin kendi sütüdür temellerinden yola çıkarak bizler anne ve bebeğe yaklaşım sergilemekteyiz.

Öyle ki her canlı gibi insanlar da yavrusunu doğumdan sonra emzirmelidir. Emzirmeye doğumdan sonra ilk yarım saat içinde başlanmalıdır.

Peki, annelerimiz etkin bir emzirme süreci sağlayabilmeleri için nelere dikkat etmelidir?

-Emzirmeye ne kadar erken başlanır ise süt üretimi o kadar çok ve uzun süreli olmaktadır.

-Sütün bol ve uzun süre gelebilmesi için sık sık ve bebek her istediğinde emzirilmelidir.

- Gece emzirmeleri mutlaka yapılmalıdır.

Annelerimize verdiğimiz en önemli tavsiyelerimizden biri de;

-Bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesi gerektiğidir.

-6 aylık olduğunda ise; anne sütüyle beraber ek gıdalara başlanmalı, emzirmeye 2 yaş ve üzerine kadar devam edilmelidir. Anne sütü bebeklerin ilk 6 ay boyunca beslenmesi için en ideal besindir.

Unutulmamalıdır ki;

-Hiç bir yiyecek ve içecek anne sütünden üstün değildir.

-Anne sütü bebekleri enfeksiyonlara karşı korur.

-Anne sütü ile beslenen bebeklerde alerjik hastalıklar, zatürre, ishal daha az görülür.

-Anne sütü bebeğin ilk aşısıdır.

-Anne sütü kolay sindirilir.

-Her zaman ve her yerde kullanıma hazırdır.

-Temiz ve uygun ısıdadır.

Emziren annelerimize ise önerilerimiz  şunlardır;

-Uygun emzirme için anne en rahat pozisyonu seçmelidir. Bebeğin başı ve vücudu tam olarak anneye dönük olmalıdır.

- Emzirirken bebeğin ağız içerisine hem meme başı, hem meme başının çevresindeki koyu renkli kısım girmelidir, sadece meme ucunun emilmesi ile yeterli süt bebeğin ağzına gelmediği gibi, zamanla meme ucunda ağrı ve çatlaklar oluşur.

-Meme temizliğinde sadece anne sütü kullanılmalıdır.

-Anne dengeli beslenmeli, fırsat buldukça uyumaya ve dinlenmeye çalışmalıdır.

-Annenin günlük sıvı alımı artırılmalıdır.

Hem annelerimizin hem de bebeklerimizin emzirme süreçlerinde daima yanlarında olduğunu ifade eden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanımız Zeynep YEŞİLDAĞ’a vermiş olduğu bilgiler için teşekkür ederiz.