Ortopedi Servisi
17 Ağustos 2022


ORTOPEDİ SERVİSİ

KLİNİK ULAŞIM:

Hastanemiz 3. Katta Hizmet vermektedir.


Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğimizde verilen hizmetler:

  • Spor yaralanmaları, diz artroskopisi
  • Kırıkların cerrahi tedavileri, osteosentez
  • Kaynama gecikmeleri, kaynamama, psödoartroz ameliyatları
  • Ayak cerrahileri, Halluks valgus,halluks rigitus
  • Karpal tunel sendromu (el bileği sinir sıkışması), periferik sinir sıkışmaları, tunel sendromları
  • Doğumsal anomaliler
  • El cerrahisi ( Acil el yaralanmaları, Replantasyon, doku kayıplarının onarılması )
  • Diz, kalça omuz protez ameliyatları
  • Romatizmal hastalıkların tedavileri
  • Kemik ve Yumuşak doku tümörleri tedavisi
  • Kol, bacak deformite ameliyatları
  • Aşil tendon rüptürlerinin tedavisi

Artroplasti, eklem protez cerrahisinin diğer adıdır. Genellikle yaş ve travmalar nedeniyle bozulan kıkırdak yapısının eklemlere verdiği zararı ortadan kaldırmak ve kişinin günlük aktivitesini herhangi bir sorun yaşamadan devam ettirmesini sağlamak amacıyla yapılır. Eklem hasarının en çok olduğu diz ve kalçaların yanı sıra omuz, dirsek, ayak bileği ve parmak protezleri de olabilir. Artroplasti ameliyatları sonrasında, hasta eklem ağrılarından kurtularak hareket kabiliyeti artar. 

Diz protezleri, diz, uyluk ve kaval kemiği arasında yer alan bacağın rahatlıkla hareket etmesini sağlayan, ön tarafında diz kapağı ile korunan eklemdir. Eklem içerisindeki kemik yüzeyler eklem kıkırdağı ile kaplıdır. Her iki ucu kemiğe yapışan sabit yapılar olan bağlar diz eklemini sabitleyen ana yapılardır. Tendonlar ise bir uçları kemiğe diğer uçları kaslara bağlı olan ve kasın hareketini kemiğe ileten yapılardır. Bu kaslarla koşmak, yürümek, merdiven çıkmak gibi diz hareketleri yönetilebilir. Yaş ve travmalarla birlikte zarar görmeye başlayan dizler, egzersiz, ilaç, diz içi enjeksiyon ve fizik tedaviye cevap vermiyorsa diz protezi iyi bir seçenek olarak önerilir. Diz protezi, dizdeki üç kemiğin eklem yüzeylerinin yeniden yapılmasıdır. Ameliyat öncesi yapılan tetkiklerle dizdeki hasar kolaylıkla görülebilir. Ameliyat periferik sinir bloğu, spinal, epidural ya da genel anestezi ile yapılabilir. Ameliyat süresi kişinin yaşı, dizdeki tahribatın boyutuna göre değişse de ortalama 1,5 saattir. Ameliyat sonrası protezin işlevini yerine getirebilmesi için enfeksiyon kontrolünün sağlanması çok önemlidir. Bu nedenle ameliyat sonrasında kullanacağınız ilaçlara, hekiminizin önereceği egzersizlere ve sağlıklı kilonuzu korumaya çok dikkat etmeniz gerekir.

Kalça Protezleri, protez cerrahisinin en sık uygulandığı eklemlerin başında kalça eklemleri gelir. Kalça çevresi tümörleri, kalça çevresi kırığı, kalça eklemi kıkırdağının bozulması ve en çok da kemik erimesi kaynaklı kıkırdak aşınmasında kalça protezleri uygulanır. En önemli şikayet ağrıdır. Ağrıya bağlı yürüme mesafesinde kısalma, ayakkabı ya da çorap giyerken zorlanma, bacakta kısalma gibi belirtiler de görülebilir.

Artroskopik Cerrahidizleri aşırı zorlamak, taşıyabileceğinden fazla yük yüklemek, dizlerin genel sağlığını bozarak menisküs, çapraz bağ yırtıkları, eklem kıkırdağı, kapsül gibi yapıların yaralanması, erken dönem kireçlenme eklem içi iltihaplanma, eklem zarının kalınlaşması ve eklem içi kırıklara neden olabilir. Bu problemler hareketinizi sınırlar hale geldiyse, şişmeyi önlemek için ilaç ya da fizik tedavi uygulaması yaptırdığınız halde şikayetleriniz devam ediyorsa artroskopik cerrahi denilen kapalı ameliyat yöntemiyle tedavi edilebilir.

Karpal tünel, el bileğin orta bölümünde bulunan kemik ve bağlardan oluşan dar bir geçittir. Başparmakla birlikte 2 ve 3. parmaktaki hareketi ve hissetmeyi sağlayan medyan sinir, bu kanaldan parmaklarımızı büken, elimizi yumruk yapabilmemizi tutma ve kavramamızı sağlayan tendonlarla birlikte geçer. Bu kanalın üzerini örten bağ genişleyip şişerse; dar ve sert olan karpal tünelde medyan siniri sıkıştırarak elin ilk 3 parmağında hissizlik, karıncalanma, güçsüzlük veya ağrıya neden olabilir. Bütün önlemleri aldığınız halde tekrarlanan hareketler veya bileğinizde fazla zorlanma, semptomlarınızı daha da kötüleştirebilir ve ameliyat gerekebilir. Ağrı, acı, uyuşma ve karıncalanma kol ve omuza kadar yayılabilir. Tedavi edilmezse, zamanla başparmağınızdaki kasların erimesine yol açabilir. Genellikle lokal anestezi altında Karpal tünelin üstündeki bağ, basıncı azaltmak için kesilir.


servis deskk.jpg

hastanemizin 3. katında yer almaktadır.
Dahili Telefon : 1874